1853.png

1853

In 1853 bakte de Amerikaanse kok George Crum bij toeval de allereerste chips. Een gast vond zijn gebakken aardappels te dik gesneden en stuurde deze terug naar de keuken. Crum sneed de aardappels toen zo dun dat ze niet meer met een vork gegeten konden worden. Deze aardappelschijfjes werden zo lekker gevonden dat ze vast op de menukaart werden gezet.

1920-be.jpg

1920

Les chips arrivent en Europe via le commerçant anglais Frank Smith.

1932.png

1932

In een Amerikaanse stad, Nashville, begint Herman Lay zijn eigen bedrijfje dat chips distribueert in de regio. Vijf jaar later heeft hij al 25 medewerkers in dienst. Niet lang daarna besluit hij zelf chips te gaan produceren, dit is het begin van H.W. Lay & Company, nu beter bekend als Lay’s®.

1958.png

1958

Je kunt het je nu niet meer voorstellen, maar eind jaren 50 had nog bijna niemand in Nederland gehoord van chips. Chips zijn pas naar Nederland en België gekomen toen aardappelboer Gerrard Kistemaker op zoek was naar een manier om nog meer aardappelen te verkopen. Van de Engelse chipsverkoper Frank Smith leerde hij hoe hij chips moet maken.

Samen richten ze vervolgens de eerste Nederlandse chipsfabriek in Broek op Langedijk op. De naam Smiths is dan ook te danken aan een van deze grondleggers; Frank Smith. Deze fabriek wordt nog steeds gebruikt om chipjes in te maken!

1966-be.jpg

1966

Ook België maakt na Nederland kennis met chips en weet deze hartige tussendoortjes te smaken. In 1966 worden dan ook in Nieuwkerke de eerste stenen gelegd voor een kleinschalig snacksfabriekje.

2001.png

2001

De oude vertrouwde aardappelchips staan vanaf nu onder de merknaam Lay’s® in de schappen. De vrolijke zoutjes, zoals Hamka’s, Wokkels, Nibb-it, Chipito en Bugles vind je nog steeds in de winkels onder het merk Smiths.

2011-be.jpg

2011

Lay’s® lanceert de Maak je Smaak campagne en biedt de consumenten de mogelijkheid om hun eigen smaak te bedenken. Bicky Crisp is de winnaar!

2013-be.jpg

2013

Lay’s® daagt België opnieuw uit met Lay’s® “Maak Je Smaak – The Battle”

2013-22-be.jpg

2013

Lay’s Oven® lanceert Crunchy Biscuits. Heerlijke koekjes op basis van tarwe en extra krokant dankzij het bakken in de oven.

2014-be.jpg

2014

Lay’s Oven® breidt zijn aanbod aan zoute koekjes uit en lanceert Crispy Thins, knapperige en luchtige aardappelzoutjes, ideaal voor het aperitief.

2021.png

2020-2021

Het Lay's logo en onze producten zijn in een nieuw jasje gestoken! Aan de heerlijke smaak is natuurlijk niets veranderd! Heb jij het nieuwe design al gezien?

E03031425 PEP NL Lays Minder Zout Website banner FR 1920x1080 Apr24.png

2024

In 2024 hebben we nogmaals ons zoutpercentage met ten minste 25% minder zout ten opzichte van andere aardappelchips, met behoud van de heerlijke smaak die je van ons gewend bent.